Harrachov

Horské město Harrachov je největší a nejvyhledávanější sportovní areál v západních Krkonoších. Skiareál disponuje celou škálou lyžařských tratí, dvěmi čtyřsedačkovými lanovkami a veškerým zázemím pro rodiny s dětmi i náročné lyžaře. Návštěvníci, turisté, běžkaři i cyklisté ocení bohatou síť turistických tras vzájemně propojených.

Golf club Harrachov

Golf club Harrachov byl založen roku 1999 a v roce 2000 byla zahájena výstavba 9 jamkového hřiště. Do provozu uvedeno v září 2001. Par hřiště 60, délka 2 992 m ze žlutých odpališť. Jedná se o jedno z nejvýše položených hřišť v čechách (730 m.n.m) zasazené do krásné přírody západních Krkonoš. Poloha hřiště v horském středisku umožňuje spojit golf s rodinnou dovolenou.Předností hřiště je omezená (řízená) průchodnost hráčů, maximální počet skupin na hřišti je 7, to zajistí každému hráči dostatek soukromí a klidu pro svou hru. Jsme jediným hřištěm v Krkonoších s nainstalovanými odpališti pro nejmenší golfisty v rámci projektu rodinný golf – „Family Courses“, děti se tak stávají rovnocennými partnery svých rodičů.

Špindlerovská bobovka

Špindlerovská bobovka byla postavena v roce 1997 jako první projekt tohoto druhu v České republice a patří podle názoru špičkového výrobce unikátní technologie z jeho 330 realizací mezi tři najatraktivnější projekty tohoto druhu na světě! Včetně dopravního zařízení má délku 1.400 m a jezdec si při jízdě s průměrným sklonem 7,03 % užije 22 zatáček, 5 jumpů (terénních zlomů) a tři tunely. Opravdu nevšední zážitek z jízdy, jejíž rychlost si každý volí podle svých schopností, umocňuje překrásné okolní panorama Krkonoš. Na jedno nebo dvoumístných bobech mohou jezdit bez problémů všechny věkové generace, děti od osmi let samostatně, do osmi let v doprovodu rodičů. Díky kvalitnímu osvětlení může být v provozu i po setmění.

„MonkeyPark Harrachov“ je situován v okolí poslední zatáčky bobové dráhy Harrachov. Disponuje 14 překážkami a je 273 m dlouhý. Poslední dvě překážky lanového parku vedou adrenalinovým 117 m dlouhým skluzem po laně nad horským jezírkem. „MonkeyPark Harrachov“ je určen nejširší veřejnosti včetně dětí od 140 cm výšky. Je projektován a koncipován tak, aby ho mohl absolvovat i absolutně netrénovaný turista nebo dítě od dané výšky. Přesto (nebo právě proto) si i tento návštěvník odnese báječný zážitek.

Atraktivita „MonkeyPark Harrachov“spočívá v postupném zdolávání překážek zavěšených na lanech mezi stromy ve výšce 3 – 7 metrů. Na stromech jsou přitom připevněny mezi jednotlivými překážkami speciální „základny“, na nichž si návštěvník jednak odpočine, a také se přesune po překonání jedné překážky na druhou. Jeho umístění přímo do prostoru vzrostlého lesa přitom umocňuje celý zážitek. Návštěvník se tak pohybuje „mezi nebem a zemí“, ale je – na rozdíl od umělých lanových center – stále v přírodě, pod korunami stromů a s bonusem atraktivního „přeletu“ horského jezírka.

Aquapark Špindl

Aquapark Špindlerův Mlýn je sen. Zatímco vám budou k dispozici vířivky, sauna nebo parní sauna, kde snadno doplníte energii, děti budou po vyzkoušení všech vodních atrakcí a tobogánů příjemně vyčerpané.

Bazény a atrakce

Příjemná relaxace po lyžování nebo náročné horské túře v rekreačním bazénu, odpočinek ve vířivkách a na perličkových masážních lůžkách, spousta zábavy pro vaše děti v dětském bazénu, na třech tobogánech, v divoké řece…

Wellness

Relaxaci v našem wellness centru se po dni na lyžích nebo horské túře je tak něco nevyrovná. Čeká na vás finská sauna, parní lázeň a solná infrasauna, léčivá solná jeskyně i s částí pro děti. Využijte možnost sportovních a relaxačních masáží.

Mumlavský vodopád

Horským údolím protéká řeka Mumlava a díky svému prudkému klesání vytváří krásné scenerie s četností vodopádů s výškou až 12 metrů. Mumlavský vodopád patří mezi nejvodnatější vodopády v České republice a jsou turisticky velmi vyhledávané. V řece lze vidět tzv. Čertova oka, nebo-li obří hrnce, což jsou prohlubně v žulovém říčním podloží, ve kterých se tvoří vodní víry. Stezka k tomuto přírodnímu jevu se nachází jen pár stovek metrů procházky přímo kolem apartmánového domu Gryf.

Sklárna a minipivovar Novosad&syn

Při návštěvě areálu Sklárny a minipivovaru Novosad a syn Vám vřele doporučujeme domluvit si prohlídku sklárny a projít si výrobní provozy s průvodcem.Během prohlídky budete mít možnost dostat se do těsné blízkosti pracujících sklářů a shlédnout kompletní postup zpracování skla hutními technologiemi. Součástí exkurze je i unikátní 100 let stará historická brusírna skla, poháněná transmisemi a vodní turbínou. Vše je v téměř původní podobě a plně funkční. Prohlídka je provázena odborným výkladem v češtině, němčině nebo v angličtině.

V létě 2002 tak přibyla Harrachovu další turisticky zajímavá „atrakce“, soukromý minipivovar, který láká na lahodné kvasnicové nefiltrované a nepasterizované pivo.

Během své krátké historie dokázal tento malý pivovar získat mnohá ocenění, včetně dvou „Zlatých pivních pečetí“ za vítěztví v absolutní kategorii mezi všemi zúčastněnými pivovary na pivních slavnostech v Táboře v letech 2011 a 2012! Toto ocenění dostal v obou případech světlý ležák František.

Pivovar Harrachov je také držitelem několika dalších medailí v kategorii minipivovarů a kvasnicových piv. Pivo František je rovněž držitelem ocenění „Výrobek Libereckého kraje roku 2008“ a „Regionální potravina“ roku 2011.

Dále zde můžete navštívit pivní lázně. Originální rekondiční lázeňská terapie Vám poskytne příjemné zážitky s omlazujícím efektem!

 

Pivní lázně

Originální rekondiční lázeňská terapie v přírodní horské vodě s přísadou 5 litrů světlého a 5 litrů tmavého nefiltrovaného piva a drceného chmele Vám poskytne příjemné zážitky s omlazujícím efektem. Neupravovaná horská voda z 150 let starého pramene v kombinaci s optimálním poměrem kvasnicového piva obsahuje přírodní látky a plyny, které ulpívají na kůži a umocňují prohřívání těla.

Minipivovar U Čápa

Náš mini-pivovar je v provozu od léta 2015. Najdete nás přímo v budově Penzionu U Čápa. Využili jsme starých sklepení této historické budovy a instalovali zde kompletní technologii. Pivo tak čepujeme z ležáckého sklepa, kde dozrává, přímou cestou do naší restaurace.

Pivo vaříme s úctou, pokorou a láskou ke konzumentům, k tradici a ke zkušenostem našich předků, k pivovarskému umu a řemeslu.

Cílem pivovaru U Čápa není velký výstav ani desítky druhů piva. Zato zde dostanete kvalitní pivo vyladěné do posledních detailů. Naší hlavní značkou je 12% nefiltrovaný ležák Světoběžník JC – název vznikl přirozeně jako pocta našemu národnímu géniovi, který zde na Liptákovsku drahnou dobu pobýval.  Příležitostně vaříme i pivní speciály – ojedinělé, limitované edice piva, věnované dalším významným osobnostem či událostem z našeho kraje.  Úcta k tradici a láska k regionu totiž pro nás není jen prázdným pojmem.

Muzeum Cimrmanovy doby

První oficiální muzeum českého génia a dobrodruha bylo otevřeno v létě 2013 v areálu U Čápa. Je v něm umístěna značná část pozůstalosti Járy Cimrmana dosud přechovávaná v depozitářích společnosti a divadla JC v Praze. Významná část sbírek byla také nově získána díky občanům z Pojizeří a širokého okolí, kteří darovali množství autentických památek na pobyt génia na Liptákovsku.

Maják Járy Cimrmana

Podle výpovědí pamětníků Cimrman během svých toulek liptákovským okolím pomýšlel na vztyčení „věže, ne nepodobné té pařížské“. Na památku mistrovu neomezenému rozhledu a nehynoucí slávě byl tento Maják vztyčen roku 2013.

Lesopark Na Sluneční

Přírodní areál vybudovaný roku 2013 – kouzelné místo s výhledem na kostel sv. Víta, rozhlednu i daleké kopce. Místo, které sami návštěvníci zvelebují výsadbou stromů, místo pro odpočinek dospělých a dovádění dětí, jež se tu samy zabaví na originálních přírodních prolézačkách a houpačkách. A tím vším se proplétá tajemný Příchovický had. Odhalte jeho tajemství!

Jak vznikal had?

Koncept celého areálu je společným dílem týmu grafiček a architektek ze studia Strašné dítě / Enfant Terrible, které své parky a zahrady navrhují již více než dvanáct let. Terénní úpravy , tvorbu prolézaček a dalších prvků pak po více než rok prováděli nadšenci z místního rekreačního areálu U Čápa, samozřejmě za vydatné podpory obce Příchovice.

Hornické muzeum Harrachov

Hornické muzeum a prohlídková štola byly otevřeny v březnu roku 2003 v úrovni bývalého štolového patra. V muzeu jsou ukázky minerálů fluoritových ložisek, nástroje a pomůcky používané při těžbě, mapy a fotografie dokumentující práci na zdejším ložisku.

Prohlídková štola je dlouhá zhruba 1000 m, trasa vedená typickým prostředím rudného dolu je vysypána štěrkovou drtí a osvětlena, průměrná roční teplota je zde 7°C (návštěvníkům doporučujeme teplejší oblečení). Návštěvníci jsou při vstupu do štoly vybaveni ochrannou přilbou a kromě kompletního těžního stroje zde uvidí důlní vozy, akumulátorovou lokomotivu, důlní nakladač aj.

Prohlídka s výkladem průvodce trvá asi 45 min. a návštěvníci během ní poznají práci v dnes již neexistujících rudných dolech.

 

Trať Kořenovská Zubačka (Tanvald-Desná-Kořenov-Harrachov)

Kořenovská zubačka“ je sice jen kapkou v moři českých železnic. Stavební délka původní trati Tanvald – Kořenov (tehdy ovšem nazývané Tannwald-Schumburg – Grünthal) byla 7,186 km, provozní jen 6,651 km, což jsou hodnoty odpovídající bezvýznamné lokálce. Naše trať byla ale stavěna jako součást trasy Liberec – Tanvald – státní hranice s připojením na trať tehdejších pruských státních drah státní hranice – Petersdorf – Hirschberg, takže šlo o trať sice nepatrné délky, ale mezinárodního významu. Další číselný údaj z ní pak dělá trať technicky zajímavou – na zmíněných 6,7 km překonává výškový rozdíl 235,1 m. Při překonávání tohoto značného převýšení na krátké vzdálenosti dosahuje sklon na trati hodnoty 58 promile. Kvůli tomuto extrémnímu stoupání byla tato trať vybavena ozubnicí, což je věc, kterou u nás nikde jinde neuvidíte. Trať navíc vede téměř na hřeben Jizerských hor a spojuje je s Krkonošemi, takže k sobě poutá pozornost jak železničních fandů, tak turistů a lyžařů.

zdroj snímků: „Archív Železniční společnost Tanvald o.p.s.“

Výtopna Kořenov

Výtopna Kořenov se nachází v západní části nádraží Kořenov a je přístupná pouze s průvodcem. Ve Výtopně Kořenov jsou vystavena historická železniční vozidla a probíhá tu jejich údržba. Vidět tu můžete unikátní ozubnicovou lokomotivu T426.0 přezdívanou „Rakušanka“, motorové lokomotivy T435.0111 „Hektor“ a T211.037 „Zapalovač“, motorové vozy M­240.056 „Singrovka“ a M152.0453 „Orchestrion“ či historickou drezínu Vm 32.003 „Hermoch“. Obsazení výtopny vozidly se může měnit.

zdroj snímků: „Archív Železniční společnost Tanvald o.p.s.“

Muzeum ozubnicové dráhy

Muzeum ozubnicové dráhy se nachází v budově bývalé železniční stanice Kořenov. Vchod do muzea je z vestibulu nádražní budovy. Expozice tohoto muzea je z větší části zaměřena na ozubnicovou trať Tanvald – Kořenov, její pestrou ale často pohnutou historii, zvláštnosti provozu a zde nasazovaná vozidla. V menší míře se pak věnuje okolním železničním tratím, včetně tratě Kořenov – Szklarska Poręba V prostorách muzea je umístěno nejen množství textů a fotografií zabývajících se historií, současností a budoucností ozubnicové trati Tanvald – Kořenov a navazující trati z Kořenova do Szklarské Poreby, ale také exponáty, které se váží k této unikátní trati. Mezi exponáty můžete shlédnout modely různých druhů ozubnici, ozubnicové dvojkolí a jeho uložení a další technické zajímavosti.

zdroj snímků: „Archív Železniční společnost Tanvald o.p.s.“

Důlní železnice Kořenov

důlní železnici najdete v sousedství budovy žel. stanice Kořenov v Jizerských horách (okr. Jablonec n.Nisou)…

Důlní železnice se nachází v nadmořské výšce 701 m.